Las Filles de Siam

Las Filles de Siam

Les filles de Siam és la historia de unes persones que no encaixen en este món. L’acció es desenvolupa en un circ en la primera meitat del segle XX. Podria ser l’Espanya prèvia a la Guerra Civil, encara que podria ser qualsevol espai i en qualsevol lloc. Una mena d’éssers Beckettians esperen que la ruïnosa situació del seu circ s’arregle.

Una dona barbuda, les seues dos filles siameses unides per la cintura i un sacerdot que va recalar en el circ quan les coses es van posar complicades, i que porta quatre anys exercint de pallasso trist. Quatre persones atrapades en un circ patètic i en una situació sense eixida. On si no poden trobar el seu lloc estos inadaptats i monstres de fira? En una societat que està a punt de rebentar està clar que no. Com diu, Frosso, en temps de guerra, l’ésser humà perd la poca humanitat que li queda. Madame Gloria, la dona barbuda, és una pitonissa que va conèixer temps millors en el món de l’espectacle. Quan era jove va recórrer mig món i va arribar a actuar davant la mateixa reina Victòria d’Anglaterra. Es va casar amb Lucio, el gegant engolidor d’espases, un home difícil que la va abandonar a ella i a les seues filles poc després de nàixer. Violeta y Margarida son les seues dues filles. Un miracle de la natura. Dues xiquetes que van nàixer unides per la cintura i que comparteixen el mateix sistema nerviós. La gran atracció que donava continuïtat a la família:

Allò que sent l’una, ho sent l’altra, Les filles de Siam. Les dues germanes mai van arribar a conèixer els bons temps, ni el respecte que es deu als artistes. Canten com els àngels i tenen el seu propi número dins del circ, però van triar un mal moment per existir. Violeta i Marga odien aquesta vida i el seu somni es escapar d’allà i començar una nova vida. Però on podran anar dues siameses unides pel còccix que mai encaixaran en una societat “normal”? Alfred, és un sacerdot que va fugir d’una societat cruel que perseguia la religió sense mirar si eren dels “bons” o dels “dolents”. Ferran, el gerent del circ i la troupe de “monstres” el va acollir com un monstre més, i allí va aprendre un ofici per al qual no val. Alfred, el sacerdot, va a passar a ser Frosso el pallasso trist. I aquí arranca la nostra història. Una pitonissa que desitja que tornen els bons temps davant un futur que es presenta negríssim.. Dues germanes que busquen la manera d’eixir d’aquell circ i un pallasso enamorat d’una de les germanes. Històries de circ, de personatges marginals, de temps millors, de supervivència. I per damunt els nostres personatges, el pes de la història de Julia Pastrana. Una dona coberta de pèl i amb proporcions simiesques que s’ha convertit en el referent de Madame Glòria i les seues filles. Una dona monstruosa, tacada i utilitzada per l’ésser humà «normal» d’una societat «normal» en què cap d’estos éssers pot encaixar. Tot això en una realitat en què els únics que tenen el títol d’éssers humans, són els que menys ho semblen.

 

Després de L’últim viatge de Cary Grant i Benvingut a casa, Dacsa Produccions torna als escenaris amb el seu nou muntatge per a públic adult. Violeta i les mil i una nits i Anna i la màquina del temps, en coproducció amb el Centre Escalante, estrenada al febrer de 2019 al Palau de les Arts, són les seues apostes per al públic més jove.

Amb Les filles de Siam, com les anteriors, escrites per Manuel Valls, assistirem a un relat dur, que reflexiona sobre les intoleràncies de la societat normal davant el que és diferent. La direcció estarà a càrrec d’Eva Zapico i en el repartiment, Pilar Martínez com la dona barbuda, les germanes Mandli, Alejandra i Mar, com les seues filles, i el mateix Valls com Frosso el pallasso trist.

Informació
Fitxa Tècnica