Presentació dels residents 2021 de Graners de Creació 2019-2022 sense por al futur

Presentació dels residents 2021 de Graners de Creació 2019-2022 sense por al futur

Graners de creació presenta als artistes seleccionats per a les residències 2021.

Aquesta edició compta amb dues novetats: l’acompanyament artístic i l’assessoramen tècnic.

Graners de creació aporta certeses als seus residents en temps d’incerteses.

Graners de creació ha presentat als creadors seleccionats com a residents de la convocatòria de 2021. Una vegada més, l’elecció ha suposat un treball complicat perquè s’havia d’incloure als creadors de la convocatòria de 2019, pel bagatge i la qualitat dels recorreguts professionals dels creadors i, a més, per la dificultat de planificar el treball de 2021 en plena crisi del COVID 19. La selecció (i les sales i festivals que els acullen) ha sigut la següent: Fil d´arena i Hongaresa teatre (sales espacio inestable i La Rambleta), Miss Panamá (La Mutant), Alarcón i Cornelles (Sala Off), Irene Cortina (Festival Circuito Bucles, espai BenAmil i Teatro Círculo), Onírica Mecánica (Festival 10 Sentidos, La Rambleta), La república del Lápiz (Teatre El Musical), La Lola Boreal (Salas Off i espacio inestable), La subterránea (Sala Russafa). A més, s’afegiran tres creadors més que faran les seues residències en Migrats Circ, Migrats Dansa i el Festival Russafa Escènica al llarg de 2021.

El director del Consorci de Museus ha assenyalat “la necesidad, ahora más que nunca, por mantener las iniciativas que hemos logrado sacar adelante en los últimos años para generar un sector cultural sólido y contribuir asimismo a su profesionalización, a través de estas residencias” i ha recordat que “en el primer semestre de 2020, desde el Consorci de Museus hemos destinado más de medio millón de euros para el impulso de la creación artística en la Comunitat Valenciana a través de convocatorias públicas”.

Així mateix Pérez Pont ha lloat “el trabajo desarrollado por Graners de Creació en la configuración de una red de apoyo no sólo a las y los creadores en las artes escénicas sino también a las salas de teatro, festivales y otros agentes culturales, para buscar nuevas fórmulas de colaboración y de aproximación a los públicos”.

Certeses
Graners de creació 2019-2022 és un projecte a llarg termini (4 anys) que ofereix una perspectiva de conjunt dels projectes. Aquest temps permet, a més, valorar i reflexionar sobre cada edició per a trobar solucions i millores que es implementan en la següent.

El suport de la Direcció General de Patrimoni a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme són decisius per a oferir estabilitat i seguretat als creadors, ja que poden treballar a dos anys vista en cada projecte, la qual cosa suposa una tranquil·litat per a desenvolupar el seu treball creatiu dins de Graners. L’esforç que suposa apostar a dos o més anys vista per part de totes dues institucions es valora encara més en moments de dificultats i incertezas en l’ecosistema cultural.

Assistents
L’acte s’ha celebrat en el Centre del Carme i han participat en la taula José Luis Pérez Pont, Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, coordinadors de Graners de Creació, així com Inma García, directora del Festival 10 Sentidos, soci de Graners de creació i Gabriel Ochoa (La república del lápiz), resident seleccionat per a desenvolupar el seu treball en 2021.

Un futur d’esperances

El temps de confinament pel Covid ha servit a l’equip de Graners per a reflexionar sobre el treball realitzat i projectar el futur. Durant les setmanes de major paràlisi, en les quals s’imposaven les preocupacions i incerteses en tots els àmbits, Graners ha trobat un altre punt de vista més per a entendre el projecte que ha sorgit de la comunicació amb els artistes residents. Aquesta relació generada per la situació els ha permés entendre i compartir les seues pors, preocupacions i esperances. I els ha fet veure, la necessitat de cuidar al creador.

Aquest tracte (online) que els ha portat a aquesta nova idea de les cures al creador ha sigut el germen de dos nous valors afegits a Graners de creació que suposen conceptes nous en l’àmbit teatral de la Comunitat: l’acompanyament artístic i l’assessorament tècnic.

Jacobo Pallarés ha destacat que “se trata de mirar al futuro sin miedo, de crear expectativas positivas, de encontrar nuevas vías de trabajo, de generar nuevos proyectos. Graners de creació trabaja para generar certezas y ámbitos donde prime la felicidad, de tal forma que los artistas puedan trabajar mejor y en los que la felicidad venza al miedo”.

Acompanyament artístic

El coordinador de Graners ha explicat també que entén l’acompanyament artístic com una manera d’estar al costat dels creadors i cuidar-los al llarg de tot el procés, que se senten acompanyats en els moments en els quals els artistes investiguen, proven, fallen, corregeixen, avancen, en definitiva, creen.

Les persones que acompanyaran a cada resident en aquest viatge eixiran d’entre els socis de Graners (sales) que els acullen com a residents, creadors que han sigut residents en anys anteriors o algun dels components de l’equip de coordinació artística de Graners.

Graners farà un esforç perquè els artistes se senten protegits, cures i valorats. Es tracta d’oferir una guia que permeta als creadors tindre una visió panoràmica del seu entorn professional i artístic; que els permeta situar el treball que realitzen en el context social actual, comparar-lo amb altres projectes que s’estiguen realitzant, posar-lo en relació amb altres artistes, etc. Es tracta d’escoltar al creador i oferir-li un assessorament professional en l’ecosistema teatral de la Comunitat Valenciana.

Assessorament tècnic

El segon valor afegit que suposa una altra novetat en el panorama cultural es tracta d’un assessorament tècnic, tal com ho ha definit Jacobo Pallarés. Aquesta proposta ofereix als artistes i companyies (especialment les emergents) un assessorament per a entendre les pautes en les quals es mou l’ecosistema escènic, el tracte amb les administracions, la cerca d’economies, la utilització adequada de recursos, la implementació d’eines professionals i, sobretot, la creació d’expectatives i expansió del treball dels artistes, més encara en una situació tan complicada com l’actual.

Nous públics

Maribel Bayona ha destacat el treball que està realitzant l’equip de mediació de Graners de creació (Elisa Matallín i Laura Pastor) per a acostar el treball creatiu que desenvolupen els artistes en les seues residències al ciutadà, amb la finalitat de generar nous públics i enfortir les relacions entre l’artista i la societat, fi última del seu treball.

Presentació de la nova imatge

L’esdeveniment es va tancar amb la presentació de la nova imatge de Graners de creació que reforça la idea d’aportar certeses i un esperit emprenedor i positiu perquè els artitas puguen desenvolupar el seu treball en un futur sense por.

Socis
Formen part de Graners de creació 2019-2022: La Rambleta, Teatre del Raval, Festival 10 Sentidos, Festival Russafa Escènica, sala Off Arts Escèniques, Teatro Círculo, Teatre el Musical, Sala Russafa, Carme Teatre, La Finestra Nou Circ, Circuito Bucles, BenAmil, Ajuntament de Bellreguard, espacio inestable, Ajuntament de València amb La Mutant i el TEM i el IVC amb Dansa València.

Leave a Reply

Your email address will not be published.