Graners de creació, visió de futur per a les arts escèniques

Graners de creació, visió de futur per a les arts escèniques
  • 34 RESIDENTS han participat en Graners de creació en UN PROJECTE DE RESIDÈNCIES A 4 ANYS (2019-2022).
  • Graners de creació ha posat en marxa “Conexions” un conjunt d’acords per a les CURES, projecció i MOBILITAT de les residències creatives.
  • Es dóna a conéixer el llistat de 12 creadors seleccionats per a 2022.

La roda de premsa de Graners de creació s’ha celebrat en el Centre del Carme i han participat en la taula José Luis Pérez Pont, Director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, coordinadors de Graners de Creació, Laura Pastor i Elisa Matallín, equip de mediació de Graners de creació.

José Luis Pérez Pont ha assenyalat que “en aquests últims anys el nostre programa de residències de creació, Cultura Resident ha contribuït a transformar el context cultural valencià, generant, a través de convocatòries públiques, residències que impulsen la producció i la investigació artístiques i la mediació cultural així com fomentant el desenvolupament d’altres projectes de residències com Graners de creació, en l’àmbit de les arts escèniques, al qual continuem recolzant en una edició que evoluciona i es projecta cap a l’exterior”.

Jacobo Pallarés ha destacat el suport fonamental del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme com a institucions que sustenten la visió d’un futur millor per a les arts escèniques a través de Graners de creació.

 

Assumptes principals

Dos han sigut els eixos fonamentals de la roda de premsa: d’una banda la presentació dels creadors seleccionats per a les residències de 2022 que consolida un treball a mitjà i llarg termini amb 34 CREADORS implicats i la presentació de “Conexions”, treball que fa possible el creixement de Graners de creació.

 

34 CREADORS per a una inversió amb futur

Maribel Bayona ha destacat la visió excepcional de Graners de creació ja que es tracta d’una inversió en creació i cultura a mitjà i llarg termini la majoria dels creadors treballen dos projectes a quatre anys vista. Durant aquest període de quatre anys Graners de creació ha oferit, i ofereix, estabilitat per a crear a 34 creadors; el que implica un gran esforç logístic i professional per diversificar i acollir a bona part dels creadors d’arts escèniques de la Comunitat.

Es tracta d’un plantejament consolidat i amb projecció que ofereix estabilitat i perspectives professionals dins del precari i vacil·lant ambient cultural actual. Graners de creació fa un treball d’acompanyament al llarg del delicat procés de la creació; i aporta assessorament, mediació, disseny i comunicació, espais de treball, economia als creadors.

 

Residents 2022

Els artistes seleccionats per a les residències de 2022 són: La Lola Boreal, Taninna Teatre i Gota freda, Cia.Nerval, Javier Hedrosa, Cia. Arritmados, Dacsa Produccions, Caterva Teatre, Alberto Cortés, Ladyfunta, Sandra Gómez, Paula Serrano, Teatre Corrent, Migrats Dansa 2022, El invernadero del Festival Russafa Escènica, la proposta Site Specific del Festival 10 Sentits i La Rambleta.

 

Amfitrions
El treball de Graners de creació se sustenta en els socis del projecte que actuen com a amfitrions dels residents: Sala Russafa, La Mutant, Teatre El Musical, La Rambleta, espai Inestable, Teatro Círculo, Sala Off, Teatre del Raval, Benamil, Casa de la Cultura de Bellreguard, Paranimf de la Universitat Jaume I, Dansa València, Festival Russafa Escènica, Circuito Bucles, Festival 10 Sentidos.

 

“Conexions”
Jacobo Pallarés ha explicat què és Conexions, un pilar nou de Graners, desenvolupat fonamentalment durant l’últim any, que projecta i enraíza Graners de creació dins i fora de la Comunitat Valenciana.

El treball desenvolupat s’ha concretat en acords amb sis institucions i empreses: amb Nau Ivanow s’ha tancat un acord per a compartir residents; aquest espai de residències de Barcelona és un projecte pioner a Espanya, una “fàbrica” de creació i acompanyament als processos creatius.

El segon acord és amb Tantarantana teatre i fàbrica de creació (Barcelona) que ha posat a disposició les seues instal·lacions, acompanyament professional i una quantitat econòmica per a una de les companyies residents de Graners de creació.

 

Acompanyament
La tercera “connexió” s’ha donat amb La Granja, Burjassot. El centre s’ofereix com a centre públic per al desenvolupament de residències d’arts en moviment i acompanyarà amb diferents activitats a les residències de 2021 i 2022.

 

Mobilitat
Dins de l’àmbit de la mobilitat (circuit d’exhibicions de les residències) s’han tancat tres acords més: amb La Casa de la cultura de Bellreguard, amb la Universitat Jaume I (Castelló) i amb el Museu Universitat de Navarra, aquest últim se centrarà en les propostes de dansa amb la intenció de programar una a la tardor de 2022. Es tracta d’acords que fomenten una descentralització de la cultura, que ajuden a acostar propostes d’avantguarda a llocs fora de circuit establit i que eixampla el panorama d’exhibició dels residents de Graners.

 

Suports
Jacobo Pallarés ha sol·licitat: “el suport de les administracions locals i autonòmiques perquè les residències s’incorporen decididament en les seues polítiques culturals amb recursos econòmics i estructurals”. En la mateixa línia ha precisat: “en aquests temps tan convulsos toca ser polític, tindre un compromís polític amb el creatiu, amb els creadors, amb les seues estructures, amb els seus pensaments, amb les seues energies, amb els seus desitjos, amb els seus espectativas, toca cuidar i ser acurats”.

 

e-mediació
Laura Pastor, de l’equip de Mediació de Graners de Creació, ha destacat que han treballat i treballen per a recuperar la confiança en les trobades presencials que s’han vist molt afectats pel COVID 19. D’altra banda, la situació provocada per la pandèmia, ha generat nous mecanismes d’acció. S’ha incorporant internet com una eina més de la mediació (e-mediació).

Laura Pastor ha insistit en la importància de la mediació per a fomentar l’educació en l’àmbit de les arts escèniques del públic i per a ajudar a la generació de pensament i sabers disruptius; conjuminar el treball creatiu dels artistes amb l’experiència de cada espectador.

 

Duettos
Elisa Matallín ha destacat “com a primer acte d’inici de curs volem realitzar una trobada que anomenem “Duettos”, en el qual artistes que ja han passat per les residències compartiran les seues experiències amb els nouvinguts”.

 

Llistat de companyies residents en Graners de creació 2019-2022

La Lola Boreal, Taninna Teatre i Gota freda, Cia. Nerval, Javier Hedrosa, Cia. Arritmados, Dacsa Produccions, Caterva Teatre, Alberto Cortés, Ladyfunta, Sandra Gómez, Paula Serrano, Teatre Corrent, La República del lápiz, Coletivo Miss Panamá, Frágiles i Mou Dansa, Fil d´arena, Onírica Mecánica, La Subterránea, David Franch, Alejandra Mandli i Maribel Bayona, Groc Teatre, Hongaresa de Teatre, Alarcón i Cornelles, Cia. Irene Cortina, Anna Albaladejo, Perros Daneses, Bullanga Teatre, Begoña Tena, Jorge Picó i Christine Cloux, Lucía Jaén, Migrodanza, Vivirei Teatro, Dels Altres, Julia Irango, Cia. La Negra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.