POTS? I SI PODER NO ÉS VOLER?

POTS? I SI PODER NO ÉS VOLER?


Aquest dilluns 19 de setembre de 2022 a centre tancat hem pogut assistir a el passe general de l’obra “Pots?” de la companyia Indecents amb la direcció d’Isabel Martí, dins de la programació del Festival Russafa Escènica, al CCCC Centre del Carme, produïda per aquestes dues entitats.

El format ja tenia una gran complexitat donat que consistia en 6 monòlegs situats al llarg del centre cultural cadascún en un punt. El grup convidat alumnat representatiu de la Universitat Popular del barri d’Aiora ha pogut fer tot el recorregut, i anar passant de manera rotativa tots els monòlegs, així cada monòleg s’ha fet en un mateix punt de l’espai 6 vegades.

Aquesta manera de fer ens ha fet reflexionar sobre la repetició que suposa per a les intèrprets, com un mantra havien de tornar a actuar el text, tenint diferents reaccions per part del públic, que a més malgrat que venia sempre precedit de la mateixa obra, per estar el recorregut marcat, no havia començat pel mateix punt que el grup anterior, pel que l’acumulació de la seua experiència havia sigut altra que la del grup d’abans o després.

En acabar la funció hem pogut posar en comú les temàtiques abordades als textos interpretats per Francesc Anyó, Pilar Martínez, Marina Mulet, Vicent Pastor, Raquel Piera i Nacho Sánchez, escrits per Isabel Martí i per Nacho Sánchez, així com també hem parlat del propi format de l’obra. El fluxe entre espais i la coordinació de tot el conjunt de peces ha estat possible gràcies a la coordinació de la pròpia Isabel Martí, i del gestor del Festival Russafa Escènica Santiago Ribelles qui ha estat cuidant de que tot funcionara en tot moment, facilitant els detalls per a la correcta producció de les funcions en els espais facilitats.

La repetició i la combinatòria feien al·lusió a eixa imposició del capitalisme per donar-nos les coses fetes i no deixar-nos marge per a l’atzar. En relació amb això, a la vegada que feiem el passe hi havia muntatges de diferents actes als claustres on ens trobàvem, pel que hi havia sons, interrupcions, interaccions i demés, que els actors i actrius havien d’incorporar, qüestió que ha sigut comentada. Malgrat que hi ha un text escrit, sempre hi ha marge per a la improvisació, i més en este format reduït, o millor dit recollir, on parlem a cau d’orella, on hi ha una proximitat de cossos i veus, en espais de vegades recollits i de vegades oberts al trànsit de qui per ahí passava.

Respecte a la temàtica i continguts abordats, s’ha parlat de les problemàtiques de la salut mental, essent aquestes més comunes de l’habitual, de la identificació en les dificultats dels i les personatges, en qualsevol de les etapes de la vida. Gran part de les allí presents hem sentit un sacseig, identificant-nos en el que ocorria a les escenes, en referència a una situació actual en la que constantment ens diuen què hem de fer, com ho hem de fer i com ens hem de sentir.

La proximitat de les interpretacions era inevitable, per la seua actualitat i per la falta de distància física, tan necessària hui (la falta) per poder tocar el que ens fa mal.

A més, la pròpia dramaturgia i trànsit per les diferents peces ens feia viatjar per diferents emocions, que analitzades des de fora tenien a la vegada alguna cosa de perversitat front al públic com d’humanitat alhora, i no és això el que fa sempre el marketing? què té a dir el teatre de tot açò? què podem fer amb la psicologia positiva? riure? plorar? Aquest menú de funcions és el mateix que els menús mercantilistes (com: menjar per emportar, netflix, mòbil…).

Podem fer alguna cosa? De què depen?

Què hi ha de problemàtic en el “voler és poder”?

Seguirem rumiant-ho.

Per últim, volem agraïr la col·laboració de la Universitat Popular, tant a Emilia Soler, responsable cultural de less Universitats Populars de València i Eva Such directora de la Universitat Popular de Rovella, a les participants de la zona del Marítim i al vincle generat per Isabel Martí. Així, també volem donar gràcies al personal del CCCC per les seues gestions i facilitats prestades.

Leave a Reply

Your email address will not be published.