La SubTerránea

La SubTerránea és una companyia de teatre resident a València, formada per Ester Martínez i Lucía Sáez. Després d’estrenar el seu primer espectacle, Pussy Koan (abril, 2014), entren a formar part del projecte de Residències de la sala Espai Inestable. Martigala (febrer, 2016). Aquest mateix any tornen a ser seleccionades en els Graners de Creació de l’Espai Inestable, i, com a resultat, presenten Maleïda Tardor (desembre, 2016), finalment, estrenada el març de 2017. L’any 2018, dins del Festival 10 Sentidos, munten l’obra Ser Visibles, un treball de recerca amb gent professional i gent de diversos col·lectius.  El 2019 estrenen Federico, un muntatge per a tots els públics sobre la vida i obra de Federico García Lorca. Eixe mateix any són seleccionades per tercera vegada en el projecte Graners de Creació, aquesta vegada, per quatre anys, i estrenen Como las cosas amables a l’Espai Rambleta, un treball d’integració social.

Han mostrat el seu teatre tant en la Comunitat Valenciana com en la resta de l’Estat espanyol nacional. Han participat en festivals com Estrena’t (CICUS, Sevilla), Reclam (Castelló), Escènia 2016 (Foios), Mostra de Teatre d’Alcoi, Tercera Setmana (València i Castelló) i Mostra d’Autors Contemporanis (Alacant).

Han sigut guardonades en Escènia 2016 amb el Primer Premi del Jurat i el Premi Esment Especial del Públic per Martingala. I amb el premi Punt G al millor espectacle de 2017 a València per Maleïda Tardor; i finalistes als Premis Max per la Millor obra revelació i Millor autoria revelació

El 2018 han sigut nominades als Premis de la Crítica Valenciana per Martingala. El 2019, han sigut finalistes amb Federico com a Millor obra de teatre per a xiquetes i xiquets als Premis de la Generalitat Valenciana. Al 2020 foren candidates al Premis Max 20 amb l’obra Federico com Millor autoría revel·lació.

Martingala i Maleïda Tardor han sigut publicades per Alupa Editorial.

La SubTerránea aborda les seves propostes des de la creació col·lectiva. Definir el seu treball és parlar de recerca, de llenguatges escènics i de compromís.

Combinen la creació escènica amb la pedagogia i, també, amb l’organització de tallers i xerrades.

__________

 

La SubTerránea es una compañía de teatro residente en València, formada por Ester Martínez i Lucía Sáez. Después de estrenar su primer espectáculo, Pussy Koan (abril, 2014), entran a formar parte del proyecto de Residencias de la sala Espacio Inestable. Martigala (febrero, 2016). Este mismo año vuelven a ser seleccionadas en los Graneros de Creación del Espacio Inestable, y, como resultado, presentan Maldito Otoño (diciembre, 2017)), finalmente, estrenada el marzo de 2017. El año 2018, dentro del Festival 10 Sentidos, montan la obra Ser Visibles, un trabajo de investigación con gente profesional y gente de varios colectivos.  El 2019 estrenan Federico, un montaje para todos los públicos sobre la vida y obra de Federico García Lorca. Ese mismo año son seleccionadas por tercera vez lo proyecte Graneros de Creación, esta vez, por cuatro años, y estrenan Como las cosas amables en el Teatro La Rambleta, un trabajo de integración social.

Han mostrado su teatro tanto en la Comunidad Valenciana como en el resto del Estado español nacional. Han participado en festivales como Estrénate (CICUS, Sevilla), Reclam (Castelló), Escènia 2016 (Foios), Muestra de Teatro de Alcoy, Tercera Semana (València y Castelló) y Muestra de Autores Contemporáneos (Alicante).

Han sido galardonadas en Escènia 2016 con el Primer Premio del Jurado y el premio Mención Especial del Público por Martingala. Y con el premio Punto G al mejor espectáculo de 2017 en València por Maldito Otoño; y finalistas a los Premios Max por la Mejor obra revelación y Mejor autoría revelación.

En 2018 han sido nominadas a los Premios de la Crítica Valenciana por Martingala. En 2019, han sido finalistas con Federico como Mejor obra de teatro para niñas y niños a los Premios de la Generalitat Valenciana. En el 2020 fueron candidatas a los premiso Max 20 en la categoría Mejor Autoría Revelación por su obra Federico.

Martingala y Maldito Otoño han sido publicadas por Alupa Editorial.

La SubTerránea aborda sus propuestas desde la creación colectiva. Definir su trabajo es hablar de investigación, de lenguajes escénicos y de compromiso.

Combinan la creación escénica con la pedagogía y, también, con la organización de talleres y charlas.

 

Informació
Socials