Perros Daneses

Perros Daneses naix a València l’any 2013 de la mà de Jéssica Martínez, Javier Sahuquillo i Laura Sanchis. Comencen el seu viatge creant el festival de microteatre Llavoreta Viva, una experiència on les peces són representades a un espai teatral no convencional, La Llavoreta Espai Creatiu, una casa de principis del segle XX. Aquest festival va celebrar la seua segona edició en novembre de 2014, en coproducció amb Maquinant Teatre, baix el tema “L’exili”. 

Al setembre de 2014 estrenen Fedra, dins el Festival Russafa Escènica, després d’una residència atorgada per Creador.es i Las Naves, i amb la col·laboració de l’Escola Teatral Escalante, Arden Producciones i la Real Escuela Superior de Arte Dramático. Aquest espectacle rep l’ajuda a projectes emergents 2014 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; i ha participat en el Festival de Teatre Sagunt a Escena i al Festival de Teatre Clàssic d’Alacant. A més, el text està editat per Editorial Fundamentos. 

L’any 2015, com a companyia resident en els Graners de Creació de l’Espai Inestable, Perros Daneses estrena #lamona, escrita i dirigida per J. Sahuquillo. Aquest espectacle rep l’ajuda a producció a projectes emergents 2015 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; l’ajuda a creació literària 2014 de la mateixa entitat; i va ser editada per Editorial Fundamentos. 

Al novembre de 2015, la companyia estrena, en coproducció amb CulturArts Generalitat, Nagg i Nell. Després de Beckett, de L. Sanchis, al Teatre Rialto. Dirigida per Gonzalo Azcona i J. Sahuquillo, que va obtenir la Menció Especial del Jurat al Festival Escènia de Foios 2016. 

En 2017, estrenen La capilla de los niños, de Javier Sahuquillo, per la qual reben la VI Beca del Programa de Desarrollo de Dramaturgias Actuales del INAEM. La peça s’estrena en la VII Edició del Festival Cabanyal Íntim i rep el Premi del Públic al Millor Espectacle. Després visita el Festival III Setmana i comença una gira nacional que els porta per Madrid, Barcelona, la Mostra d’Autores Contemporanis d’Alacant, la Fira de teatre de Osca, Santander y diferents municipis de la Comunitat Valenciana. A més el text es traduït i publicat al italià, per la editorial Sui Generis, i es presenta al Saló del Llibre de Torí. L’espectacle rep tres candidatures als Premis Max: Millor Direcció, Millor interpretació femenina, Millor Autoria, a més de ser finalista als I Premis de les Arts Escèniques del Institut Valencià de Cultura en la categoria de Millor Espectacle de Teatre. 

Després de La capilla de los niños, actualment en gira, realitzen una intervenció al Museu Etnològic de València, dins del cicle Espanta la por. Amb Crim al Museu, una performance nocturna en la que llegendes i crims valencians es barregen a la cel·lebració de Tots Sants. 

L’any 2019, la companyia coprodueix un espectacle amb la companyia italiana Settembre Teatro. Així s’estrena a Torí Furiosa Scandinavia, de Antonio Rojano, dirigida per Javier Sahuquillo i que actualment ha paralitzat la gira italiana per la crisi de la Covid-19. 

_____

 

Perros Daneses nace en Valencia el año 2013 de la mano de Jéssica Martínez, Javier Sahuquillo y Laura Sanchis. Comienzan su viaje creando el festival de microteatro Llavoreta Viva, una experiència donde las piezas son representadas en un espacio teatral no convencional, La Llavoreta Espai Creatiu, una casa de principio de siglo XX. Este festival celebró su segunda edición en noviembre de 2014, en coproducción con Maquinant Teatre, bajo el tema “L’exili” 

En septiembre de 2014 estrenan Fedra, dentro del Festival Ruzafa Escénica, después de una residencia otorgada por Creador.es y Las Naves, y con la colaboración de la Escuela Teatral Escalante, Arden Producciones y la Real Escuela Superior de Arte Dramático. Este espectáculo recibe laa ayuda a proyectos emergentes 2014 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; y ha participado en el Festival de Teatre Sagunt a Escena y en el Festival de Teatro Clásico de Alicante. Además, el texto está editado por Editorial Fundamentos. 

El año 2015, como compañía residente en los Graneros de Creación de l’Espai Inestable, Perros Daneses estrena #lamona, escrita y dirigida por J.Sahuquillo. Este espectáculo recibe la ayuda a producción de proyectos emergentes 2015 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; la ayuda a creación literaria de 2014 de la misma entidad; y fue editada por la Editorial Fundamentos. 

En noviembre de 2015, la compañía estrena, en coproducción con CulturArts Generalitat, Nagg i Nell. Després de Beckett, de L. Sanchis, en el Teatro Rialto. Dirigida por Gonzalo Azcona y J. Sahuquillo, que obtuvo la Mención Especial del Jurado en el Festival Escènia de Foios 2016. 

En 2017, estrenan La capilla de los niños, de Javier Sahuquillo, por la cual reciben la VI Beca del Programa de Desarrollo de Dramaturgias Actuales del INAEM. La pieza se estrena en la VII edición del Festival Cabanyal Íntim y recibe el Premio del Público al Mejor Espectáculo. Después visita el Festival III Setmana i comienzan una gira nacional que les lleva por Madrid, Barcelona, la Muestra de Autores Contemporáneos de Alicante, la Feria de teatro de Huesca, Santander y diferentes municipios de la Comunidad Valenciana. Además el texto es traducido y publicado en italiano, por la editorial Sui Generis, y se presenta al Salón del Libro de Turín. El espectáculo recibe tres candidaturas a los Premios Max: Mejor Dirección, Mejor interpretación femenina, Mejor Autoría, además de ser finalista a los I Premios de las Artes Escénicas del Institut Valencià de Cultura en la categoría de Mejor Espectáculo de Teatro. 

Después de La Capilla de los niños, actualmente en gira, realizan una intervención en el Museo Etnológico de Valencia, dentro del ciclo Espanta la por. Con Crim al Museu, una performance nocturna en la que leyendas y crímenes valencianos se mezclan en la celebración del día de Todos Los Santos. 

En el año 2019, la compañía coproduce un espectáculo con la compañía italiana Settembre Teatro. Así se estrena en Turín Furiosa Scandinavia, de Antonio Rojano, dirigida por Javier Sahuquillo y que actualmente ha paralizado la gira italiana por la crisis de la Covid-19. 

 

 

Informació
Socials