La trobada “Rutes Internacionals” reunirà a responsables de centres de residències escèniques internacionals amb l’objectiu de generar una xarxa d’intercanvis entre creadores i creadors en residència del projecte valencià de Graners de Creació i d’altres centres. L’encontre, organitzat per Graners gràcies al suport d’Acció Cultural – Ajuntament de València i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, i que tindrà lloc el 27 i 28 de novembre a València, busca, per tant, ampliar les fronteres de la xarxa de residències escèniques de Graners per tal de continuar ampliant el treball de suport als artistes escènics i als seus processos creatius.

En aquesta primera trobada, que es realitzarà a La Mutant i a la Sala 7 del Teatre Rialto, participaran set espais internacionals: Nau Ivanov (Barcelona), Schloss Broellin (Alemanya), Reactor Cluj (Romania), Nuovo Teatro delle Commedie de Livorno (Itàlia), Marche Teatro (Itàlia), Eilertsen & Granados (Noruega) i Teatro Puerto (Xile). Set espais que compten amb projectes molt diferents, i per extensió, amb residències artístiques molt dispars: des de les característiques dels seus espais físics (la seua ubicació i el seu context artístic i social, el nombre de residents que pot acollir o la duració de l’estada) fins a les línies artístiques dels seus projectes (les temàtiques i llenguatges que treballen, els tallers de trobada amb artistes locals o les possibilitats per a compartir el treball). En definitiva, una heterogeneïtat que, en principi, resulta adequada, ja que les necessitats que cada creador i cada procés creatiu requereixen són diferents.

 

El programa de la trobada comptarà, en primer lloc, amb una presentació per part dels responsables internacionals en la que presentaran les característiques dels seus projectes de residències escèniques i un panorama general del funcionament d’aquestes en el seu país. Amb aquesta sessió es vol informar sobre com s’entenen i articulen les residències de creació en altres contextos, i situar el projecte valencià de Graners dins d’aquesta panoràmica general per a poder veure possibles línies de desenvolupament.

En la trobada hi haurà tres sessions de treball. Una sessió estarà dedicada a l’encontre amb els residents de Graners de 2019 i 2020. Els residents reflexionaran en quin punt del procés creatiu es troben els seus treballs i les necessitats que una residència artística pot cobrir, per tal d’escoltar de primera mà el perquè i el com haurien de ser les residències creatives que demanen els seus projectes, com a pas previ a la constitució d’unes línies de col·laboració entre residències.

 

Les altres dues sessions, destinades a l’encontre entre els espais de Graners i els internacionals, es dedicarà, a partir de les conclusions dels residents, a reflexionar sobre les raons de conformar aquesta xarxa internacional i la forma i condicions reals que podrà oferir cada participant en aquest projecte de col·laboració.           

 

La qüestió fonamental de reflexió a la que intentarà donar resposta la trobada serà: és possible establir una xarxa de residències internacionals amb unes condicions que realment protegeixen i cuiden dels artistes i els seus processos? A partir d’ací, esperem que aquesta trobada siga un primer pas per a construir un projecte que realment done el suport que els artistes i els seus processos creatius necessiten.

AGENDA

DIA 27

BIBLIOTECA. LAS NAVES
Sessió oberta al públic

11 h Roda de premsa
Presentació de la trobada “Rutes Internacionals” i de les residències escèniques de Graners de Creació 2020.

 

12 h Residències internacionals
Presentació dels projectes de residències internacionals per part dels responsables convidats, i descripció del panorama de les residències escèniques als seus països.

SALA 7. TEATRE RIALTO
Sessions tancades als participants de Graners

16 h Trobada amb els espais de residències
Sessió de treball entre els espais de residències internacionals i els espais de Graners

 

18 h Trobada amb els residents
Sessió de treball entre els espais de residències internacionals i els residents de Graners

DIA 28

SALA 7. TEATRE RIALTO
Sessions tancades als participants de Graners

 

10 h Trobada amb els espais de residències
Sessió de treball per a establir les línies de col·laboració i concloure la trobada.

LES RESIDÈNCIES PARTICIPANTS

Schloss Broellin és un centre de producció internacional per a les arts escèniques. L’associació “schloss bröllin e.V.” va ser fundada a 1992 per un grup de creadores i creadors de teatre independents i gestionada per moltes persones compromeses durant els últims 27 anys.

L’objectiu de l’associació és promoure substancialment el desenvolupament de les arts. L’equip participa activament a xarxes regionals, al treball amb joves, a l’escena cultural nacional i internacional, i es compromet a preservar els edificis històrics del lloc.

Ubicat en una àrea remota de l’est d’Alemanya, a la frontera amb Polònia, Schloss Broellin ofereix una varietat d’espaisinteriors i exteriors, així com estudis i diverses sales de conferències. Amb una superfície de 53.000 m2, compta amb molt d’espai per assajar, experimentar, entrenar… i relaxar-se.

 

El Programa de Residències ofereix un suport per a projectes de dansa, teatre, circ o música. Especialment grups formats per artistes procedents de diferents llocs per a una producció, trobaran unes condicions de treball apropiades.

Les beques de producció de Schloss Broellin ofereixen estudis de dansa i sales multifuncionals, una ampla zona a l’aire lliure, així com manutenció i allotjament fins a 3 setmanes. Dins del programa, s’han desenvolupat més de 600 projectesde dansa, teatre i performance per artistes de tot el món, i després s’han presentat en l’àmbit regional, nacional i internacional.

El programa de residències inclou:

– Sales de treball/estudis i suport tècnic existent
– Allotjament en habitacions compartides (càrrec addicional per habitació individual)
– Càtering per a tots els membres del grup d’artistes fins a tres setmanes
– Assistència in situ i reemborsament de les despeses de viatge dins d’Alemanya.

La convocatòria s’obri al mes de maig per a l’any següent (sol·licitud online), i es tanca el 31 de juliol. Els resultats es publiquen a finals de setembre / octubre.

Al març, el projecte rep la confirmació dels compromisos vinculats a la subvenció del  Ministeri Federal d’Educació, Ciència i Cultura de Mecklemburgo-Pomerania Occidental.

Programes internacionals: Busquem socis per a donar més qualitat al nostre treball de residència, i per tant, més avantatges per als artistes. L’equip de Schloss Broellin està convençut que hem d’oferir als artistes un seguiment que correspon a l’esperit de la nostra èpocaentre altres, obrir línies cap a la internacionalització, creant una xarxa en la qual (sobretot jóvens) artistes puguen experimentar lliurement–.

Més informació: https://www.broellin.de/en/

MARCHE TEATRO és una organització pública que treballa en el camp de les arts escèniques, produint i promovent projectes artístics contemporanis, acollint residències creatives i programant espectacles d’arts escèniques.

Marche Teatro és un consorci establit a 2014 com a resultat d’unir les experiències de llarg recorregut de tres projectes: el Teatro Stabile delle Marche, un teatre públic de la regió, l’Associazione Inteatro, dedicat a les arts escèniques contemporànies i les activitats internacionals, i el Teatro del Canguro, institució regional destinada a la producció i promoció d’espectacles escènics per a públic infantil.

Marche Teatro rep el suport del Ministeri de Cultura italià, de Marche Region i de la municipalitat d’Ancona.

A més, la labor de Villa Nappi ha rebut el reconeixement i suport del Ministeri de Cultura italià i de Marche Region pel seu programa de residències artístiques (3 residències i  2 mostres a l’any).

 

El programa de residències artístiques va començar l’any 2002 a Villa Nappi (Polverigi), seu històrica de l’Associazione Inteatro i segona seu de MARCHE TEATRO (la seu principal es troba a Teatro delle Muse).

Villa Nappi és un edifici històric del segle XVII ubicat sobre les ruïnes d’un antic monestir augustinià, i es troba envoltat per un parc també històric; actualment, Villa Nappi està dedicat a les residències artístiques i la investigació.

Villa Nappi està equipat amb diverses sales d’assaig i de reunió, un alberg amb capacitat per a més de 30 persones, una cuina, un bar i un restaurant gestionat per Marche Teatro.

Programa de residències artístiques:

§      El programa de Villa Nappi actualment no selecciona els projectes escènics a través d’una convocatòria pública. Artistes i companyies nacionals i internacionals d’arts escèniques, cinema i arts visuals poden ser seleccionades a través de la seua candidatura espontània o per proposta de la mateixa organització;

§     El programa de Villa Nappi ofereix un període de residència entre una setmana (com a mínim) i tres setmanes (com a màxim);

§     El programa de Villa Nappi s’encarrega de les despeses per l’allotjament, els requisits tècnics a la sala d’assaig i l’ús lliure de la cuina. A més, Marche Teatro pot oferir un suport econòmic, els bitllets del viatge i les despeses per les dietes quan la residència forma part d’un programa nacional o europeu.

§      Marche Teatro estableix un contracte de residència amb cadascun dels creadors/companyies que participen en el seu programa. El contracte resumeix els serveis oferits, les despeses directes que assumeix, i senyala l’obligació de mencionar el programa als crèdits de la producció artística i la possibilitat que la proposta es presente al festival o la programació de l’Inteatro.

§      El programa de Villa Nappi contempla, al final de cada residència artística, una mostra  de cada proposta acollida. Segons es decidisca amb els artistes de la proposta, aquesta mostra es podrà obrir a altres artistes locals, professionals i altres convidats.

En l’última temporada, Marche Teatro va acollir 14 companyies de 9 països per un període d’investigació i creació. Cada any, MARCHE TEATRO dedica al voltant de 300 dies a activitats de residències.

Programes internacionals. Marche Teatro coopera de forma permanent amb:

§      Universitats (residències anuals): Central Saint Martins College of Arts and Design (UK), Mountview Academy of Theatre Arts (UK);

§      Companyies (acord de co-comissionat i programa de residències): Hofesh Shechter Company (UK), Sadlers Wells (UK), Lavris (GR), Artsadmin (UK), Imitating the dog (UK), Luca Silvestrinis Protein (UK).

 

Actualment, Marche Teatro no forma part d’una xarxa internacional de programes de residència però està molt interessat a col·laborar amb altres socis internacionals amb intercanvis artístics, promoció d’artistes i mobilitat artística, i participant en programes europeus.

 

Més informació: http://www.marcheteatro.it

Reactor, amb el subtítol de “lloc per a experiments creatius”, és un teatre independent que es va fundar l’any 2014 a Cluj-Napoca, Romania. El seu interés principal se centra en la dramatúrgia contemporània i el suport d’artistes joves, però també en el desenvolupament de públics i la consciència social.

 

Programa de residències escèniques: Reactor compta amb dos programes anuals de residències artístiques:

  • Fresh Start és un programa que es dirigeix a professionals escènics joves (que han terminat els seus estudis escènics en els últims cinc anys). Els huit residents (un director, un dramaturg, un escenògraf, un coreògraf, un músic i tres intèrprets) són seleccionats a través d’una convocatòria pública i passen dos mesos de residència a la sala d’assajos del teatre del Reactor. A més, reben una tutorització per a crear una producció escènica nova seguint uns mètodes de treball fixats.
  • Drama 5 és un programa de residències per a dramaturgs. Cada any, se seleccionen cinc dramaturgs a través d’una convocatòria pública i reben tutorització, allotjament i una petita quantitat econòmica per a viure a Cluj-Napoca durant un mes. També tenen la possibilitat de treballar amb un grup d’intèrprets i un director per a desenvolupar les seues obres. Un dels textos finals del projecte és representat a Reactor i els altres quatre són compartits en lectures dramatitzades al final del període de residència. Els cinc textos són a més publicats en una publicació online.

Reactor també ha tingut residències, però sense regularitat anual, on l’artista ha sigut convidat per a desenvolupar un treball (performance, instal·lació, exposició, etc.) dins d’un projecte sobre una temàtica concreta, com per exemple la discriminació o històries invisibles.

Projecte internacional: fins al moment, Reactor no ha acollit residències internacionals, encara que està interessat a desenvolupar-les en un futur. El seu projecte té un fort interés en intercanvis amb artistes amb idees i mètodes de treball innovadors i en cas d’establir una col·laboració entre projectes internacionals, aquesta seria la seua línia de treball.

 

Més informació: https://reactor-cluj.com

El Nuovo Teatro delle Commedie (NTC) és un espai cultural al centre de Livorno, gestionat per l’associació Pilar Ternera. Des de la seua reobertura l’any 2013, hem treballat mirant cap al territori i la seua comunitat local, amb l’objectiu d’oferir a la ciutat, als artistes i als joves, un espai de creació i d’ús diari. Així, a més de les produccions de teatre familiar i de teatre contemporani, hem començat a organitzar cursos de formació bàsica i professional, programes per a la formació del públic i l’“activació” de la comunitat, una programació rica de teatre familiar i d’humor i la realització de dos festivals, el Little Bit i el Deep Festival, sobre els llenguatges contemporanis.

Participem a dues xarxes nacionals per a la promoció i la distribució del teatre contemporani emergent i per a la realització de projectes d’innovació cultural.

Projecte de residències artístiques: Des de 2016, el NTC és un espai de residències reconegut per la regió de la Toscana i pel MIBACT (Ministeri de Patrimoni Cultural). El nostre projecte es centra en donar suport als artistes i les companyies amb modalitats, períodes de treball i serveis oferits diferents. Pensem que és important desenvolupar el treball en funció de les necessitats reals dels artistes i de les companyies i decidir junts les condicions de treball.

En general, les nostres residències inclouen:

·       Un període d’assaig mínim de 14 dies (no necessàriament consecutius)

·       El suport del nostre personal tècnic durant una setmana

·       La possibilitat de presentar el treball durant el Little Bit Festival o la temporada del NTC

·       Allotjament i reemborsament de despeses

·       Una contribució econòmica a acordar amb la companyia.

Dins del NTC “viuen” també altres companyies i artistes que treballen amb Pilar Ternera i són residents estables al teatre, col·laboren al desenvolupament dels projectes de coproducció i dels projectes culturals, com Mo-wan Teatre, Stefano Santomauro, Fabrizio Brandi, Claudia Caldarano, Compagnia Garbuggino Ventriglia, Compania Dimitri-Canessa.

L’any 2019, els residents del NTC han sigut: Collettivo Extratto, Elena de Carolis, Compania BressanonRemondia, Arca Azzurra.

Projecte de residències internacionals. A partir de 2020, comencem un projecte de residència artística internacional en col·laboració amb la Nau Ivanow de Barcelona i l’espai cultural Le fornaci dArezzo, gestionat per la companyiaKanterstrasse Teatro.

Una companyia catalana vindrà a Itàlia i treballarà als dos espais durant 15 dies als mesos de juny i juliol. A cada espai, tindrà a disposició una sala d’assaig, el suport tècnic, l’allotjament i un reemborsament de les despeses per les dietes. També tindra la possibilitat de presentar una mostra del seu treball o altre treball del seu repertori dins dels dos festivals d’estiu realitzats pels nostres espais (Diffusioni Festival/Arezzo i Deep Festival/Livorno). La companyia catalana realitzarà també un taller de formació teatral per a les comunitats amb la possibilitat de realitzar una mostra final del treball. A 2021, dues companyies italianes aniran a Barcelona amb les mateixes condicions.

Actualment, les companyies seran seleccionades entre les que ja es troben en residència als espais col·laboradors.

Més informació: https://www.nuovoteatrodellecommedie.it

Eilertsen & Granados (E&G) és una companyia de teatre noruega amb espai propi de creació a Stamsund, un poble de les illes Lofoten, al nord de Noruega. E&G és un projecte interdisciplinari dirigit per Andreas Eilertsen i Cristina Granados des de 2006. Cristina i Andreas produeixen els seus propis projectes artístics i també acollissen a altres artistes nacionals i internacionals al seu espai, donant suport artístic a diferents creadors i creadores.

Les seues línies de creació són un crossover entre el teatre, la dansa i les arts plàstiques, i són benvingudes propostes d’altres disciplines integrades a les arts escèniques.

E&G també és responsable del departament de Lofoten com a directors artístics, un treball de l’Administració Pública Noruega del Departament de Cultura on són assessors/directors artístics per a diferents projectes de la regió, especialment dels treballs d’arts escèniques amb joves per a estimular la creació dels joves artistes.

Projecte de residències artístiques: Eilertsen & Granados com espai de creació acull a artistes que vénen a produir a l’espai, bé llogant l’espai o bé com a intercanvi entre les dues companyies, relació molt comuna a Noruega dins del seu focus cap a la internacionalització dels seus artistes.

La majoria dels projectes són internacionals, encara que també hem acollit projectes únicament de Noruega. La tendència els últims anys és de companyies internacionals, i sovint amb membres de l’equip de diferents països.
Principalment, busquem propostes que treballen en la recerca de nous llenguatges, sobretot en l’encontre entre la dansa, el teatre i la música.

Actualment, treballem políticament per a la creació d’un espai subvencionat, especialment per a les residències artístiques. És un procés llarg. De moment, el que podem oferir als artistes és:

-Un espai de creació amb un equip tècnic adaptat a qualsevol producció de mig format

Un període de 2 setmanes de creació

-Allotjament a l’apartament de l’espai. La segona planta de l’edifici és un apartament de tres habitacions amb saló. Cuina i bany estan a les zones compartides.

-Presentació del treball al final de la residència dins de la programació d’estiu d’E&G (si la residència té lloc a l’estiu).

Alguns dels artistes en residència a E&G: Ulrike Quade, Javier Cuevas, Javier Alemán, La Matracataca, Marta Alstadsæter & Kim-Jomi Fischer, Maria José Villar, Julian Karenga, Erik Kaiel/Arch8… entre altres.

Projecte de residències internacionals:

Eilertsen & Granados té un paper important al treball de potenciar la creació artística al nord de Noruega, creant sinergies entre grups de teatre nacionals i internacionals. Gràcies a diverses residències a l’espai, s’han generat nous projectes i noves col·laboracions. A més de les residències artístiques ja descrites, tant nacionals com internacionals, podem oferir la participació en els nostres projectes i la participació en circuits nacionals de Noruega.

El nostre interés principal és el de continuar incentivant la creació de nous projectes d’intercanvi més enllà de les fronteres.

Més informació: www.eilertsen-granados.com

NAU IVANOW. Som un espai de residències d’arts escèniques que acollim i acompanyem la creació d’una producció teatral. La nostra missió és facilitar els processos de creació, la mobilitat dels projectes i la internacionalització de les companyies. Promovem l’intercanvi de complicitats entre companyies i també busquem la professionalització d’aquestes, especialment de les companyies joves i emergents. Deixem en un segon pla la línia artística, ja que la nostra finalitat és donar resposta, a través del programa de residències, a les dificultats per a accedir a espais de treball.

Volem ser un referent internacional en la professionalització, la mobilitat i les residències de creació escènica. Perseguim dignificar el sector i generar un espai on les comunitats visquen els processos creatius de manera participativa, ja siga entre elles o en trobades entre companyies i territori que permeta posar en valor el procés de creació i la realitat del sector cultural.

Alguns dels nostres valors que ens defineixen són la confiança que oferim a les companyies, la capacitat d’experimentar amb tranquil·litat i flexibilitat, la proximitat per a fer visible a la població els processos que es duen a terme, el compromís amb el territori i el retorn social. I tot això amb la màxima qualitat, rigor i cooperació possibles.

Les residències de creació són el nostre focus principal de treball. Es tracta d’una aposta clara i decidida pels processos de creació. Procurem dignificar les condicions de treball durant aquest procés de creació de les companyies o emprenedors, acompanyant-los sempre i dotant-los dels recursos necessaris que estan al nostre abast.

Però, què és una residència? Arran de les Jornades Internacionals EXIT 2017 va sorgir una definició de residència consensuada entre una trentena de creadors, gestors i agents culturals:

Una residència ha de ser un procéflexible que es desenvolupa en un espai i un temps de treball i que ofereix les condicions adequades i adaptades a les necessitats específiques de cada projecte acollit. Per tant, un espai flexible que genere la confiança i el diàleg per a poder cuidar el procés del creador/a i poder recollir, compartir i patrimonialitzar el coneixement que es genera a l’interior de les pràctiques artístiques. Ha d’estar dotada d’una aportació econòmica que permeta treballar dignament al creador/a (recursos econòmics, amb honoraris per al procés d’investigació) i de un equip humà que acompanye en tots els àmbits, sense ingerència en el procés creatiu. Deu poder oferir i obrir espais de connexió d’intercanvi que faciliten la continuïtat de les trajectòries artístiques i, per tant, ha de formar part d’una xarxa comunitària que incloga l’artista, el centre de creació i l’entorn. La residència ha de ser accessible a través de diferents mecanismes de selecció, i ha d’estar basada en els temps de la creació (no de la producció)”.

Com a espai de residències d’arts escèniques, facilitem a les companyies els recursos necessaris perquè puguen crear en llibertat, sense que hagen d’encaixar en una línia artística concreta. Mitjançant el programa de residències oferim diverses línies que donen respostes a necessitats diferents.

Companyies residents: dotem a companyies joves d’eines per al seu creixement i desenvolupament professional durant un període de 2 anys.

Beca DespertaLab: posem a l’abast de les companyies de l’espai i les condicions tècniques i laborals adequades per a la creació, la producció, la comunicació i l’exhibició d’una obra teatral, contribuint a l’entrada en el món professional.

Residències internacionals: volem compartir processos, metodologies i recursos entre companyies catalanes i internacionals, siga en el nostre espai o fora d’ell.

Residencies emprenedoria: oferim a projectes o empreses culturals un espai de producció.

Projecte de residències internacionals: Amb aquest programa busquem el creixement a través de l’experiència de joves professionals de les arts escèniques en espais culturals similars al nostre. Mitjançant un pla de residències internacionals, col·laborem amb altres agents, institucions i centres de tot el món. L’objectiu és establir unes residències de treball que permeten compartir processos, metodologies i recursos entre companyies catalanes i internacionals.

Actualment treballem amb Xile, Costa Rica, Mèxic, Cuba, i alguns països europeus.

 

Més informació: https://nauivanow.com/es/

https://nauivanow.com/es/apoyo-creacion/

https://nauivanow.com/es/residencias-internacionales/

Més informació: https://www.teatropuerto.cl

error: Content is protected !!